HOUTEN DAKKAPEL? VRAAG EEN OFFERTE AAN!

Houten dakkapel, een huisje op je huis!

Licht en ruimte op je verdieping en onder je dak? Dat gaat vaak sneller dan je denkt, het is gewoon een kwestie van een kapel in je dak timmeren. Overweeg in dat geval om een houten dakkapel te laten plaatsen. Alleen al omdat zo’n kapel storm goed aan kan door de stevige houten constructie. Niet alles aan de kapel is natuurlijk van hout, er gaat altijd glas mee gemoeid. En je nieuwe houten kapel heeft vaak ook metalen en kunststof onderdelen. Hoofdmoot is en blijft echter hout voor een houten dakkapel. Lees verder om te kijken uit welke soorten hout je kunt kiezen. En waar een houtkeurmerk eigenlijk voor staat. Ook geven wij je graag een prijsindicatie voor een gemiddelde houten dakkapel. Een meer precieze en messcherpe prijs krijg je vrijblijvend geoffreerd als je contact met ons opneemt. Online of via de telefoon.

Waarom een houten dakkapel?

Hout is al sinds het begin der tijden perfect bouwmateriaal. Je kunt van een houten dakkapel heel stevige constructies maken. En toch is het licht genoeg voor je dak om het gewicht van zo’n kapel makkelijk aan te kunnen. Hout leent zich ook goed voor isolatiematerialen en, als de kapel eenmaal af is, merk je dat het echt een sfeervolle upgrade voor je dak betekent. Tot slot is het bouwmateriaal voor een houten kapel niet duur en ben je snel geholpen aan een kapel. Heel veel standaard formaten zijn namelijk al op voorraad te verkrijgen en dat scheelt wachttijd! Samengevat zijn er dan ook minstens vijf drijfveren te noemen om een houten dakkapel aan te schaffen:

  • uit voorraad meteen leverbaar
  • relatief goedkoop
  • aangenaam sfeerelement op je dak
  • isolerend
  • bestand tegen weer en wind

Niet alles stemt geheel tevree

Natuurlijk heeft ook een houten dakkapel zijn mindere kanten. Bijvoorbeeld als je die vergelijkt met een kunststof dakkapel. Hout gaat minder lang mee dan kunststof, dus moet een houten dakkapel sneller vervangen. Terwijl zo’n kapel op je dak staat, heeft hij ook meer zorg nodig dan zijn kunststof broertje. Er is altijd het risico op houtrot, dus preventief waken blijft geboden. En weer en wind knagen ook voortdurend aan de eindlak. Dus is het zeker zaak periodiek de boel bij te verven en eens in de paar jaar je kapel grondig geheel opnieuw te schilderen.

De combinatie van houtsoorten

Je kunt je houten dakkapel zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Ga je voor de charme van red cedar, dan hangt er wel een prijskaartje aan. Wil je je houten dakkapel slijtvast? Dan is hardhout, bijvoorbeeld bangkirai een kostbare overweging. De normale houten kapel bestaat overigens uit twee types hout. Het gaat om spaanplaat en naaldhout (vurenhouten balken). Multiplex is een alternatief voor spaanplaat en is in feite een persing van houtsnippers en hars. Multiplex is meer als lasagne opgebouwd en bestaat uit een serie op elkaar geplakte houten platen.

Keurmerken

Niet alle hout is even bruikbaar, zeker niet als je er een houten dakkapel van wilt laten maken. Check of het hout van je kapel voorzien is van een CE-markering. Dan ben je er in elk geval zeker van dat het bouwmateriaal aan enkele minimale eisen voldoet om er een veilige, bruikbare houten kapel van te maken. Ook is het verstandig om te kiezen voor hout waaraan een keurmerk is toegekend. Bijvoorbeeld het FSC-keurmerk of het PEFC-keurmerk. Deze benadrukken niet zozeer de kwaliteit van het hout maar melden dat het gekapt is uit bossen met verantwoord bosbeheer.

Isolatie houten dakkapel

Een houten dakkapel leent zich uitstekend om te isoleren. Zo’n kapel bestaat vaak namelijk uit een frame dat vervolgens nauwgezet volgestopt wordt met isolatiemateriaal. Zoals bijvoorbeeld steenwol. Na het vullen van de frames worden de binnenzijden afgedicht met dampdichte isolatiefolie. De buitenzijden krijgen nu juist een dampdoorlatende folie. Dit isolatietype staat bekend als warme isolatie. Je houten kapel kan ook op de manier van koude isolatie worden uitgevoerd. Dan wordt er isolatiemateriaal rechtstreeks op de frames vastgezet. De warmteweerstand (Rc-waarde) kan oplopen tot 3.5. Beide isolatievormen doen overigens exact dat wat nodig is: besparen op energiekosten.

Prijsinschatting

Het is onmogelijk om één standaardprijs te geven voor een houten dakkapel. Belangrijke factoren die de uiteindelijke prijs bepalen zijn:

  • grootte
  • soort(en) gebruikt hout
  • afwerkingsniveau (rolluiken)
  • detaillering van de kapel

Een standaard houten dakkapel schommelt vaak rond de 2000 euro. Een op maat gemaakte kapel betekent een hogere prijs, soms zelfs tot meer dan 7000 euro. Ga in elk geval wel voor kwaliteit, dus een kapel van een van de grote merken, zoals Velux, Gayko of Gealan.

Het beste resultaat, binnen je budget

Natuurlijk heb je zelf al een prijs voor ogen, je budget is bepaald. Dan is het tijd om te kijken wat je voor je geld kunt krijgen. De ene leverancier is echt de andere niet. Benut ons contactformulier om de mogelijkheden voor ogen te krijgen. Dat kan gratis en is geheel vrijblijvend. Er is geen betere manier om voor jouw budget een perfect passende houten dakkapel te krijgen. Onze leveranciers staan daar garant voor.